Kumutalon synty ja kehitys

Kumutalo sai alkunsa keväällä 2019, kun ryhdyimme remontoimaan perheeni voimin Olympiakatu 1:n Kumu-rumputehtaan liike- ja tuotantotiloja uuteen käyttöön. Siinä sivussa remontoisimme myös kotimme sisätiloja oikein urakalla. Olimme päättäneet edellisen vuoden loppupuolella, että kyllä, me muuttaisimme 60-vuotiaaseen kivitaloon Ahvenistonjärven lähelle, uskomattoman upeiden ulkoilumaastojen viereen, viiden minuutin auto- tai pyörämatkan päähän Hämeenlinnan keskustasta. Tässä talossa olin itsekin asunut vuodesta 1986 aina siihen asti, kunnes päätin lähteä harjoittelemaan itsenäistymistä 16-vuotiaana. Tusina vuosia Ahveniston maisemissa tuli täyteen – nyt ne jatkuvat.

Ajatus Kumutalosta kehittyi ja vahvistui kotitalon remontin edetessä. Studiosalista rakentui vähitellen täysimittainen äänitys- ja kuvaustila, jonka puitteet riittäisivät myös tapahtumien ja tilaisuuksien järjestämiseen. Lisäksi entinen, liike- ja verstastilojen sisään verhoutunut keittiö, päätettiin nykyaikaistaa ja ottaa hyötykäyttöön. Siitä tulisi talossa vierailevalle pitopalvelulle ja talon omallekin väelle ravitsevan toiminnan sydän – ehkäpä joskus jopa kahvilatila. Tilat laajenevat vielä lähitulevaisuudessa ”Takkahuoneella”, josta Kumu Drumsin Showroom, eli rumpujen esittelytila muutti keväällä 2019 Turenkiin.

Isäni, Pekka Helanen, Kumu Drumsin perustaja – minun silmissäni maailman hienoin käsityöläinen ja soitinvalmistaja – on Kumutalon toiminnassa mukana niin paljon, kuin vain rumpujen rakentamiselta ehtii. Lisäksi toiminnassa on mukana muu perheeni, sekä tietysti myös muuta apuvoimaa.

Me etsimme koko ajan lisää yhteistyötahoja, joiden kanssa voimme kehittää ja edistää Hämeenlinnan kaupungin lasten- ja nuortenkulttuuria, synnyttää kaupunkiin lisää vetovoimaa, sekä tuoda kulttuuria ja musiikkia lähemmäksi teitä ja meitä.

Touko Helanen, Kumutalo / Pieni Mediatalo Oy